Het emotie stappenplan: met deze 5 stappen kun je bewuster omgaan met jouw emoties

Hoe kan ik beter handelen in ongemakkelijke emotionele situaties?

Voel jij je soms ook aangevallen? Heb jij soms het gevoel dat jij “minder” bent dan de andere? Trek jij jezelf in twijfel? Voel jij je onzeker over hoe nu reageren?

Reageer jij in zo’n situatie vaak emotioneel: ofwel heel heftig met een kort lontje en ontploft de bom? Of trek jij je terug in jouw schulp en zwijg je juist?

Jij vraagt je dan misschien af: Hoe kan ik mezelf blijven, in alle rust?

Observe the fluctuations of the mind.
Do not become them.

Belangrijkste training om jouw emoties te sturen is jouw negatieve emoties OBSERVEREN in plaats van te doorleven en je mee te laten sleuren.

Ik deel graag mijn persoonlijk stappenplan met jou.

 

Observeer en analyseer jouw emoties met deze 5 stappen

 

Stap 1: ERVAAR en VOEL jouw emoties

Als jij je minder goed voelt, een heftige emotie voelt opwellen – ga in de ervaring en voel – zo word je bewust van jouw eigen gevoelens.

 

Stap 2: STOP en PAUZEER

Stop met wat je bezig bent om te kunnen observeren wat je voelt. Ga rustig zitten, drink een glas water of loop een blokje om en haal diep adem zodat jij weer kunt nadenken. Als je in een gesprek bent, vraag een time-out. Durf benoemen wat er gebeurt en wat je nodig hebt op dat moment.

Wist jij dat bij een emotionele reactie jouw zuurstof letterlijk naar jouw emoties gaat?  Hierdoor gaat er minder zuurstof naar  jouw hersenen waardoor jij niet meer helder kan denken.

Laat je emoties toe.

Stap 3: ANALYSEER en BENOEM jouw emoties

Zeg tegen jezelf hoe jij je voelt. Vul daarna de benaming van de emotie in. De benaming is op zich niet zo belangrijk, wel dat jij je bewust wordt van dat gevoel.

Als inspiratie kan je het wiel van emoties gebruiken. Zo leer je vanuit een neutraal standpunt naar je emoties kijken.

Zeg tegen jezelf: “ik voel me ….”
gevolgd door de emotie.

Stap 4. W.A.I.T

Stel je dan de volgende vraag: “What Am I Thinking?”
‘Wat was ik nu juist aan het denken?’
‘Wat zegt deze emotie mij?’

De kans is groot dat het een beperkende, kleinerende gedachte was en dan kun jij met je creatieve, bewuste brein een nieuwe gedachte herformuleren. Omdenken naar een positieve en ondersteunende gedachte.

Stap 5. VIER je succesjes

Geef jezelf een schouderklopje als het je gelukt is. Je krijgt automatisch een goed positief gevoel. Applausje voor jezelf!

 

Dus emoties:

Sit with it!

Drink ze niet weg. Werk ze niet weg. Ze horen bij jou en zeggen iets over jou. En ze geven je aan wat je wél wilt. Omarm ze. Het is okay. Jij bent okay.

 

Zo ga je op een gezonde manier om met jouw emoties, blijf je bewuster en in jouw kracht. Je voelt jezelf beter en leert zo nieuw gedrag aan.

Groeien? Jezelf ontplooien? Het begint bij de eerste stap:
een gratis Inspiratiesessie.