fbpx

Klara Vandenbosch

10 inspirerende tips voor een goede werk-privé balans

werk-privé balans

Hi, ik ben Klara, dat weet je ondertussen al 🙂
Daarnaast ben ik ook mama, partner, ondernemer, coach, sportieveling, vriendin, dochter… deze rollen in mijn leven vervullen is een puzzel en de grootste struggle van mezelf en meer dan 90% van mijn klanten.

Okay, dan denk je dat je alles op een rijtje hebt en goed geregeld tot er plots iets verandert en je wéér opnieuw kan beginnen puzzelen. Manlief 3 dagen onderweg voor zijn job dus daar hoef ik tijdens de week niet op te rekenen en zo komen er heel wat activiteiten bij op mijn bordje.

Ik doe het wel!
Vanuit mijn actiegerichtheid en mijn daadkracht regel ik, doe ik en organiseer ik voor iedereen. Mijn automatische piloot neemt over. Ja, ik kan dit goed, maar ik stel mij de vraag: helpt mij dit verder?

Ik wil juist mijn onderneming naar de next level brengen en wil daar ruimte voor hebben! Nadenken over wat wanneer in de wasmachine en wat wanneer eten neemt ruimte weg in mijn hoofd én in mijn tijd om te ondernemen.

werk-privé balans

Na een paar weken wringt dit … ik zaag en puf. Mijn signaal dat het tijd is voor actie én hulp vragen. Ik zet mijn eigen autopiloot uit en buig mijn beperkende overtuiging van “ik moet alles zelf doen” om naar “ik mag en kan hulp vragen”.

Ik spreek mijn behoefte uit en opeens komen er mensen op mijn pad en hoppa, op een week tijd een oplossing! Gitte helpt mij nu een paar uurtjes in de week met de was en het eten. Dat geeft mij zoveel rust in mijn hoofd. Ik kan mij meer focussen op mijn onderneming en nadenken over content i.p.v. over het vullen van de wasmachine. Mijn creativiteit stroomt veel beter en ik voel me veel beter.

Wij willen al onze rollen als ouder, partner, collega, vriend(in), kind van, … graag zo goed mogelijk vervullen zodat er een mooi evenwicht is tussen werk en privé. Dit evenwicht creëer je vanuit liefde voor jezelf. Ik inspireer jou graag met mijn 10 beste tips voor het creëren van een goede werk-privé balans.

werk-privé balans

Goede werk-privé balans tip 1:
Ken jezelf

Als jij weet wat jou energie geeft, kun je op basis daarvan ook jouw keuzes maken. Ik ben bvb. ambitieus en doelgericht en wil nog van alles en veel en liefst nu. Ik hou van mijn werk en het is best een belangrijk onderdeel in mijn leven omdat ik graag betekenis wil geven. Dus ik besteed er ook redelijk veel tijd en gedachten aan.

werk-privé balans

Goede werk-privé balans tip 2:
Durf tijd maken voor jezelf

Plan jouw oplaadmomentjes als eerste in in jouw agenda. Tijd voor mezelf zijn mijn loopmomenten, een date met Markus, quality time met mijn dochters en vriendinnen, mijn dagelijkse wandelingetjes met Yoshi tussen de afspraken door,  … Deze momenten zijn de oplaadmomenten voor al de rest!

werk-privé balans

Goede balans werk en gezin tip 3:
Onderzoek je eigen mindfuck en beperkende overtuigingen

Buig ze om in functie van hoe jij echt graag wil leven, want je eigen mindfuck saboteert jouw verlangens en laat je angsten de overhand houden. Bijvoorbeeld: “ik moet het allemaal zelf doen: eten maken, wassen en strijken, want anders ben ik geen goede mama en niemand doet dit zo goed als ik”, tja… maar ombuigen naar de gedachte “ik mag hulp vragen” helpt me wel om hulp te vinden en meer tijd te hebben voor dingen waar ik meer energie van krijg. En ik ben evenzeer een goede mama – misschien zelfs beter 🙂

balans werk en gezin

Goede werk-privé balans tip 4:
Spreek jouw emoties en behoeften uit

Als ik mij niet prettig voel bij een bepaalde situatie thuis en op het werk onderzoek ik eerst even bij mezelf vanwaar het komt.  Vervolgens kaart ik bij de persoon in kwestie aan wat het met mij doet en wat ik fijner zou vinden. Niet laten liggen want het geeft je een veel lichter gevoel en werkt verbindend.

werk-privé balans

Goede balans werk en gezin tip 5:
Delegeer de zaken die jou geen energie geven

Huishoudelijke taken zoals wassen en strijken kosten mij veel energie. Zo helpt Gitte mij een paar uurtjes in de week met de was en het eten. Dat geeft mij zoveel rust in mijn hoofd. Ik kan mij meer focussen op mijn onderneming en nadenken over content i.p.v. over het vullen van de wasmachine.

balans werk en gezin

Goede balans werk en vrije tijd tip 6:
Blijf mild met jezelf

Het is okay als jij je eens niet ok voelt of een dagje uit evenwicht bent. Accepteer het, want zorgen voor jezelf is ook voelen en weten wat jij dan precies nodig hebt. Als ik een mindere dag heb doe ik een middagdutje, bel een vriendin, laat mijn tranen uitwaaien tijdens een wandeling of ik schrijf de emoties van mij af of…

balans werk en vrije tijd

Goede balans werk en gezin tip 7:
Plan en structuur jouw tijd op basis van jouw energiegevers

Zo leef jij vrijer en heb jij ruimte om te doen wat jou gelukkig maakt! Ik kies bewust om samen te eten met mijn gezin. Zo plan ik mijn afspraken overdag en ‘s avonds in zodat er tussen 18 en 20u altijd wel een moment is om samen aan tafel te zitten. Voor 80% van de tijd toch.

werk-privé balans

Goede balans werk en vrije tijd tip 8:
Vertraag en neem geregeld afstand

Druk, druk, druk. Ik ben actie- en doelgericht en mijn grootste les is om juist te vertragen. Even stilstaan, afstand nemen en een versnellingske lager. Het brengt zoveel meer inzicht en kracht om dan weer verder te gaan en productiever te zijn. Dit doet mij denken aan mijn looptrainingen op laag tempo. Die kosten me veel moeite, maar ze geven op termijn wel het grootste rendement.

balans werk en vrije tijd

Goede werk-privé balans tip 9:    
Kiezen voor jezelf betekent dus ook nee zeggen tegen anderen

In mijn jongere jaren zei ik ja tegen elke uitnodiging en elk feestje. Ik deed ook 2 feestjes op een avond. Fun toch!?! Vandaag kies ik bewuster en durf ik nee zeggen op uitnodigingen als ik gewoon meer zin heb in een rustig avondje thuis. Zelfs een “lege weekendagenda” vind ik niet meer akelig. Integendeel, het geeft mij juist een zalig gevoel van vrijheid en luxe!

werk-privé balans

Goede werk-privé balans tip 10:
Spreek met vriend(inn)en/collega’s waarvan jij vindt dat ze een evenwichtig leven hebben

Vraag raad en advies. Hoe pakken zij bepaalde zaken aan? Laat jou inspireren door hun ervaringen om een gezond evenwicht te creëren tussen werk en privé.

werk-privé balans

Wens jij graag begeleiding in het zetten én behalen van jouw doelen? Reserveer een gratis inspiratiesessie met mij en we bespreken jouw oplossingen.

Goesting in inspiratie?

iedere eerste zondag van de maand een inspiratiebrief

met frisse tips en inzichten

 zorgvuldig door Klara samengesteld

 voor een boost van je mindset!

You have Successfully Subscribed!

Scroll naar boven