fbpx

Klara Vandenbosch

Zo manage je je work-lifebalans

work-lifebalans

Als ambitieuze ondernemer of teamleider heb je heel wat balletjes in de lucht te houden, toch? Je wil een goede partner zijn, een liefdevolle ouder en tegelijkertijd een succesvolle ondernemer of teamleider. Uiteraard moet er af en toe nog wat gesport worden en wil je elke dag een gezonde en gevarieerde – liefst huisbereide – maaltijd op tafel toveren. O ja, en ook nog graag wat me-time! Dat is geen sinecure. Zeker niet in de huidige omstandigheden. Want vandaag doen we nagenoeg alles ook nog eens tussen dezelfde vier muren. Wat steekt er de kop op? Schuldgevoel? Dan is het hoog tijd om iets meer evenwicht te brengen in je work-lifebalans.

Heb je dat ook vaak? Dat je de controle wilt behouden en alles liever zelf doet? Omdat je niet graag delegeert. Of omdat je denkt dat het sneller gaat als jij het doet? Misschien denk je wel dat jij het moet doen omdat het anders niet goed genoeg is? Loslaten is een kunst.

Perfectionisme levert soms heel erg mooie dingen, maar tegelijkertijd is het een lelijk beestje. Het zorgt er namelijk voor dat we altijd alles even goed willen doen en onszelf af en toe helemaal vergeten. Dat gaat in de meeste gevallen een hele poos goed. En dan plots helemaal niet meer. De reden? Perfectionisme vreet energie. Ga aan de slag met deze 4 tips en manage jouw work-lifebalans.

work-lifebalans

Mijn 5 beste tips voor een fijne work-lifebalans

Tip 1: Zoek balans

Altijd alles? Dat hoeft niet. Mijn tip: maak regelmatig tijd om stil te staan bij wat je denkt en doet. Wat wil jij écht? Kom heel even uit die dagelijkse rush. Trek de natuur in, ga wandelen of neem een momentje in de ochtend voor de rush van de dag begint, geef jezelf vertrouwen … en denk bewust na over de dingen waar je blij van wordt. Schrijf ze op. Dit zijn je energiegevers. Sta daarnaast ook bewust even stil bij de dingen die veel te veel energie kosten. En zoek oplossingen om de impact van je energievreters tot een minimum te beperken. Ik gebruik hiervoor de DDD-methode. Die houdt in dat je drie dingen kunt doen met allerlei taken, activiteiten of verplichtingen waar je niet happy van wordt:

– Delegeren: zoek oplossingen. Wie kan je energievreters in jouw plaats uitvoeren?

– Doen: kies er bewust voor om iets zelf te doen. Maar steek er dan ook geen negatieve energie in. Doe het, zonder te zeuren.

– Dumpen: elimineer dingen uit je leven als ze je niet meer dienen.

Neem nu strijken. Je kunt het dumpen (gewoon niet doen), doen (zonder te zeuren) of delegeren (uitbesteden aan een strijkatelier). Probeer het zelf eens. Als je doet wat je graag doet, voel je je meteen beter in je vel. Kies dus waar je je energie in stopt. En zorg ook gewoon goed voor jezelf in plaats van uitsluitend voor de anderen. Zo geniet je veel meer van het leven. Wil je meer ontdekken hoe je je energiebalans kunt boosten? Lees ook mijn andere blog hier.

Tip 2: Plan alles zoveel mogelijk in

Heb je vaak het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? Mijn gouden tip: organiseer en plan. Kom je niet aan sporten? Geen tijd voor vriendinnen? Zet het gewoon in je agenda. Knaagt het dat je te weinig tijd met je kind(eren) doorbrengt? Blokkeer elke dag een tijdstip. Als het bewust ingepland staat, lukt het ongetwijfeld. Hetzelfde geldt met boodschappen doen. Plan het op een vaste dag in de week in. En maak de dag ervoor je boodschappenlijstje én weekmenu al klaar. Zo voorkom je dat je drie keer per week naar de supermarkt holt en tijd verliest. Van een win-winsituatie gesproken! En … je kinderen en partner kunnen ook helpen met enkele huishoudelijke klussen. Maak samen afspraken over de verschillende taken en laat iedereen een bijdrage leveren.

work-lifebalans

Tip 3: Vraag hulp

Nog een tip die ik je heel graag meegeef: durf hulp te vragen. Aan je vriendinnen, je partner, een familielid of een professional. Soms blijf je piekeren over een of ander topic terwijl iemand anders er met een frisse blik naar kijkt en meteen een oplossing ziet. Ben je niet meer blij met je huidige job? Schakel een jobcoach in. Blijf je vastzitten met bepaalde aspecten in je leven? Een mindsetcoach leert je positief denken. Mis je verbinding? Kaart het aan! Zo word jij de allerbeste versie van jezelf. Durf gewoon uitspreken wat je nodig hebt. Dat vergt wat moed – want je stelt je ietwat kwetsbaar op – maar het leidt tot veel moois.

Tip 4: Digitale detox

Nog een allerlaatste – maar niet onbelangrijke – tip: voorkom dat je altijd online bent. Schakel je computer, smartphone en tablet op bepaalde momenten van de dag helemaal uit. Zo werk je met 100 % focus. Of schakel alles helemaal uit en maak tijd voor een deugddoend stiltemoment. Dé manier om terug in balans te raken!

Blijft jouw work-lifebalans in onevenwicht na het toepassen van deze tips? Vragen? Bel me op 0468/033735 of via deze link. 

work-lifebalans

📙 Leesvoer voor wie meer wil

Vind je het (thuis)werken lastig? Heb je altijd het gevoel dat je meer nood hebt aan richting, rust en ruimte? Dan kan ik je het boek ‘GRIP’ van Rick Pastoor heel erg aanbevelen. Liever een klassieker? ‘Getting Things Done’ van David Allen is een internationale bestseller over persoonlijke productiviteit. En ‘Focus AAN/UIT’ van Mark Tigchelaar staat boordevol praktische tips om zogenoemde concentratielekken tegen te gaan.

Goesting in inspiratie?

iedere eerste zondag van de maand een inspiratiebrief

met frisse tips en inzichten

 zorgvuldig door Klara samengesteld

 voor een boost van je mindset!

You have Successfully Subscribed!

Scroll naar boven