fbpx

Klara Vandenbosch

Eén uur vroeger opstaan? Dat geeft tonnen energie!

Eén uur vroeger opstaan? Dat geeft tonnen energie!

6 Ochtendrituelen voor meer energie

Heb je altijd excuses om niét te sporten? Of voel je je ’s ochtends nooit écht wakker? Misschien brengen de zogenoemde ‘miracle mornings’ daar wel verandering in. Bij mij helpt het alleszins. Ik sta al ruim twee jaar lang een uur vroeger op. Om tijd voor mezelf te hebben. Om te sporten en om dingen te doen waar ik energie van krijg. Nog vóór de ochtendrush. Dat geeft een boost die ik de hele dag lang voel.

Mijn echtgenoot Markus kwam ruim twee jaar geleden thuis van een netwerkevent met het boekje Miracle Morning van Hal Elrod. Het was kerstvakantie, ik had dus wat vrije tijd om te lezen. Want dat was net een frustratie: doorheen het jaar kwam ik er niet toe om de boeken vast te pakken die ik al zo lang wilde lezen.

Miracle Morning bleek een schot in de roos te zijn. Het boek was praktisch en efficiënt. Duidelijk en resultaatgericht. Just the way I like it 😉

Volgens de Amerikaanse auteur, succescoach en keynote speaker Hal Elrod maak je je leven op eender welk gebied – gezondheid, relaties, werk … – beter als je start met ochtendrituelen. Eigenlijk is het simpel: je staat een uur vroeger op om dan echt me-time te nemen.

Ja, maar …

‘Maar ik ben geen ochtendmens’. ‘Moet ik echt nóg vroeger opstaan?’ Ja! En nee, dat is niet zo moeilijk als je denkt. Je moet het gewoon doen. Sta je altijd om 7 uur op? Zet dan je wekker voortaan om 6 uur ‘s ochtends.

Visualiseer ’s avonds al dat je ’s morgens vroeger op gaat staan. Dat is de allereerste stap. Leg eventueel de dingen die je nodig hebt klaar: je sportoutfit, je lievelingsboek, … En als die wekker ’s ochtends kabaal begint te maken, sta je meteen op. You snooze? You lose!

Mijn tip: probeer elke ochtend het gevoel te hebben dat het kerst is. Of je verjaardag. Een moment waar je écht naar uit hebt gekeken. Dan spring je vanzelf vol energie uit bed. En daar gaat het nu net om bij de miracle morning: word energiek en enthousiast wakker. Elke dag. Voor de rest van je leven. Omdat je écht wil. Omdat je jezelf wil ontwikkelen tot een vitaal en energiek persoon. Sta op, poets je tanden, drink een glas water en begin!

Oefening baart kunst

Probeer het zelf. Twee weken lang. Ja, ook in het weekend 😉 Daarna blijf je het automatisch doen. Eindig de dag ’s avonds met de juiste intentie en maak ’s ochtends een uur tijd vrij voor zes oefeningen. Zes rituelen die ervoor zorgen dat je naar je volle vermogen leeft. Hal Elrod noemt het zes LIFE S.A.V.E.R.S.

Ochtendritueel #1: Stilte

Stilte is de ultieme manier om je geest tot rust te brengen. Sterker nog, je verlaagt zo ook je stressniveau en je vergroot je focus. Probeer ’s morgens daarom eens vijf minuten te mediteren. Of doe wat ademhalingsoefeningen. ‘Het no-nonsense meditatieboek’ van dr. Steven Laureys helpt je ongetwijfeld op weg. Liever een app? Dan kan ik je Headspace aanbevelen.

Ochtendritueel #2: Affirmaties

Gebruik enkele minuten van je uurtje me-time ook voor de kracht van je gedachten. Wat wil je allemaal bereiken in je leven? Spreek dat uit. Voor de spiegel. En lach! Zo krijg je de juiste energie en mindset om je dromen te realiseren. Dat voelt de eerste keer misschien wat vreemd aan, maar het werkt wel degelijk. Omdat je onderbewustzijn al gaat geloven dat het echt is. Ik haalde erg veel inspiratie uit het boek ‘Jouw gouden toekomst’ van Louise Hay.

Ochtendritueel #3: Visualisaties

Om beperkende gewoontes te overwinnen of grote veranderingen te starten, zijn visualisaties erg krachtige hulpmiddelen. Het is een soort mentale repetitie. Je roept beelden op van specifieke, gewenste gedragingen en situaties: je medaille na je eerste marathon, die nieuwe outfit als je vijf kilogram lichter bent, je eerste lezing voor een groot publiek … Stel je die resultaten al voor. Heel wat artiesten en topatleten doen dit ook. Omdat het werkt. Tara Wilders vertelt er alles over in ‘Visualisaties voor ontspanning en inspiratie’.

Ochtendritueel #4: Beweging

Een vierde ochtendritueel dat je vitaler doet voelen: sport! Kies iets dat je graag doet. Hardlopen, krachttraining, fietsen, zwemmen … Of zoals in mijn geval: yoga. Als je ’s morgens 15 à 30 minuten beweegt, voel je je een hele dag lang fit. Het geeft vitaliteit en veerkracht. Er zijn heel wat apps die je als beginner op weg helpen: Start to Run, Start to Yoga, Sworkit, Asana Rebel, …

Ochtendritueel #5: Lezen

Ben je ’s avonds te moe om veel te lezen? Ik deed er vroeger vaak twee weken over om twee hoofdstukken te lezen. Sinds ik een uur vroeger opsta, lees ik elke ochtend over onderwerpen waarover ik meer wil leren. Zo doe ik kennis op en krijg ik nieuwe inzichten. Wist je trouwens dat lezen de snelste weg naar verandering is? Op elk gebied. Omdat je een voorbeeld neemt aan experts. Mijn tip: lees tien bladzijden per dag over persoonlijke ontwikkeling. ‘Three Simple Steps’ van Trevor Blake is bijvoorbeeld een echte aanrader. Je ‘want to reads’ en ‘reads’ hou je heel eenvoudig en overzichtelijk bij via de GoodReads-app.

Ochtendritueel #6: Schrijven

Wie schrijft, die blijft. Schrijven geeft je immers de kans om ideeën, successen en lessons learned te documenteren. Ik schrijf ’s ochtends zo’n 5 tot 10 minuten dingen op die ik wil onthouden: hersenspinsels, concrete acties, gedachten, … Het levert waardevolle inzichten nog voor je dag start. Koop hiervoor een leuk notitieboekje. Of vul het ‘Elke dag een vraag’-dagboek in.

Gewoon doen!

Rise and shine! Probeer het zelf ook eens. Ik durf te wedden dat het voor jou ook werkt. Je mag je ervaringen altijd met me delen via klara@klaravandenbosch.com of social media. Succes!

Wil je nog meer tips en trucs voor een vitaler, energieker leven?
Download dan mijn gratis whitepaper hieronder en krijg tonnen energie:

Onthul de geheimen voor een positieve mindset en download de whitepaper.

Bedankt voor je aanvraag. Je whitepaper wordt verzonden per e-mail.


 

Goesting in inspiratie?

iedere eerste zondag van de maand een inspiratiebrief

met frisse tips en inzichten

 zorgvuldig door Klara samengesteld

 voor een boost van je mindset!

You have Successfully Subscribed!

Scroll naar boven