Hoe bereid je je voor op een nieuwe uitdaging?

Hoe bereid je je voor op een nieuwe uitdaging?

In september finishte ik mijn eerste kwarttriatlon in Italië en zo ging er weer een droom in vervulling. Buiten sporten doe ik super graag omdat het mijn lichaam fit houdt en mijn hoofd fris en gezond. Ik voel mij vrij als een vogel als ik loop en zwemmen heb ik mijn hele jeugd gedaan. Zo groeide het zaadje om een kwarttriatlon te doen. 

De trigger voor mij om effectief tot actie over te gaan, was het nieuws dat er dit jaar terug een Ironman kwam in Knokke. Now was the time!  Helaas was Knokke sneller volgeboekt dan ik kon beslissen en zo werd Cervia in Italië een heel mooie “tweede keuze”.


Ondanks dat dit een droom was, was dit ook een
uitdaging. Deze kwarttriatlon was iets nieuw, spannend en akelig tegelijkertijd. Heb jij ooit gefietst met klikpedalen? Waarschijnlijk herken jij dan dit akelige gevoel.

De controle over jouw voeten loslaten door je letterlijk vast te klikken aan een koersfiets en hier 100% op te vertrouwen. Voor mij was dit zooo uit mijn comfortzone en de eerste keer heb ik toch een paar tranen gelaten van de schrik. Vastzitten is echt niks voor mij omdat ik zo van mijn vrijheid hou 😊


Misschien herken jij dit op persoonlijk of professioneel vlak? Moeite hebben om durven los te laten en dan 100% te vertrouwen? 

En je kan je dan afvragen … waarom zoeken wij een uitdaging op buiten onze comfortzone? Waarom hebben wij dromen en doelen? Als leidinggevende? Als ondernemer? 

Ik vind het fantastisch om mijn passie en mijn potentieel verder te ontdekken en mij verder te ontplooien als ondernemende vrouw. Om zo te inspireren en een positieve impact te creëren. En het fijne hieraan is dat het mij afwisseling brengt.

Of het nu gaat om jouw persoonlijke of professionele doelen, ik deel graag mijn plan met jou. Het ziet er als volgt uit:

Stap 1: Stel een doel met een deadline

Zonder deadline blijft het slechts een droom in jouw hoofd. Een deadline heb je nodig om tot actie over te gaan. In januari besliste ik om deel te nemen aan een kwarttriatlon in september.

Stap 2: Lijst alle acties en stappen op

Vertrek vanuit jouw doel en stel jezelf de vraag: wat heb ik nodig om mijn droom te verwezenlijken? Hoe ga ik dat doen? Misschien heb jij extra materiaal nodig? Voor mij was dit o.a. een fiets met klikpedalen, fietskledij, een wetsuit om in het koude water te trainen, een triatlon pakje, enzovoort.

Stap 3: Lijst alle hulpbronnen op

Van wie kan jij leren? Met welke coach kan jij samenwerken om jou te helpen op weg naar jouw doel? Door begeleiding in te schakelen zijn de heuveltjes makkelijker te nemen en boost je je doorzettingsvermogen. 

Ik werkte samen met een sportcoach die zelf ervaring heeft met triatlons en ik leerde o.a dat de transitie van de swim naar de bike en de bike naar de run een sporttak op zichzelf is.

Stap 4: Stick to the plan

Zet elke dag consistent een actie, een stap richting jouw doel. Zeg elke dag ja: consistentie is key! Gedurende 9 maanden werkte ik consistent in mini-stapjes naar mijn doel.

Life is a journey, not a destination

Stap 5: Let op voor de action gap!

Wat weet jij dat jij zou kunnen doen om jouw doel te bereiken, maar doe jij niet? The action gap is het verschil tussen wat jij WEET en wat jij DOET. Als de gap tussen beiden te groot wordt, word je gefrustreerd en teleurgesteld. Hou de action gap zo klein mogelijk.

Stap 6: Mijn 3 favoriete tools voor succes

Visualiseren
Tijdens de voorbereiding van mijn triatlon ben ik nog bewuster gaan visualiseren. Dit heeft mij echt geholpen om het gewenste resultaat te behalen.


Ik ben letterlijk naar de rode loper gaan kijken en ben daarna op bed gaan liggen met mijn lievelingsmuziek op. Stap voor stap visualiseerde ik hoe ik zwem, fiets, loop, wat ik doe in de transitiezone, … zodat ik mentaal super goed voorbereid was. Ik visualiseerde hoe ik uit de zee naar de blauwe bike bag liep met startnummer 5075 erop, My lucky number!

Affirmaties
Mijn stokpaardje is een positieve mindset. No matter what! Keep believing, keep going. Mijn favoriete mantra voor de triatlon:

Fun – Focus –  Flow – Finish with a smile

Reframing the challenge
Bekijk elke uitdaging vanuit een andere perceptie om zo oplossingsgericht te denken en vervolgens door te pakken. Je komt onderweg altijd uitdagingen tegen zoals bvb. kwallen in het water of een platte band. Shift jouw perceptie en maak van elke hindernis het beste.

Of het nu gaat over het behalen van jouw persoonlijke of professionele doelen als leidinggevende of ondernemer onthoud vooral deze quote van de Ironman:

Anything is possible!

Wat mis jij nog om jouw doel te behalen? Ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden om om te gaan met de uitdaging op jouw pad. Vraag een gratis inspiratiesessie aan via de button hieronder.