fbpx

Klara Vandenbosch

Maak van jezelf een prioriteit

5 tips : Maak van  jezelf een prioriteit en win aan positieve energie.

“druk druk”

“Ik heb geen tijd”

Herkenbare antwoorden als ik jou vraag hoe het met je gaat?

Geef jezelf aandacht en prioriteit om er te kunnen staan voor alle anderen.
Als jij je goed voelt en sterk in jouw schoenen staat, kan jij er ook volwaardig zijn voor anderen.

Tip 1:  Na inspanning komt ontspanning

Topsporters gaan niet eindeloos door zonder te rusten, na inspanning komt er altijd ontspanning, zowel mentaal als fysiek. Al die ballen die wij als vrouw in de lucht houden is ook topsport. Geef aandacht aan een frisse geest in een fit lichaam. Een gezonde balans tussen werk en privé, tussen rust en energie.

Vind je het moeilijk om een half uur aan één stuk tijd te maken?

Deel het op in korte stukjes. Onderbreek je dag met korte pauzes en maak een wandeling in de frisse lucht tussen 2 taken door.

 

Tip 2: Plan je ontspanning in

Durf zeker tijd voor jezelf in je agenda te plannen, die aller- belangrijkste tijd met jezelf. Tijd is ontzettend kostbaar. Toch hebben wij allemaal evenveel minuten op een dag. En tijd, lieve mensen kun je alleen maar consumeren. Bijkopen is onmogelijk. Tenzij … voel je hem al komen? Van jezelf!

Besteed je tijd in functie van jouw gewenste levensstijl en jouw energiegevers!  Het komt erop neer om jouw tijd zo efficiënt mogelijk te plannen. Zo krijg je véél meer gedaan dan je denkt en dit geeft veel meer positieve energie!

 

Tip 3: Zeg meer ‘nee’ dan ‘ja’

We leven op een JA-snelweg. Ons brein is geprogrammeerd om JA te zeggen.

Ja, tegen alle prikkels van onze smartphone, Facebook en Instagram.

Ja, tegen alle vragen van onze kinderen, partner, collega’s, leidinggevenden, ouders en ga zo maar door.

Ja, tegen alles en iedereen.

En hoe vaak zeg jij JA tegen jezelf?

Neem af en toe even pauze. Zet je op de pechstrook van de JA-snelweg of rij er even af. Schakel een versnelling lager. Zeg vandaag bewust tegen minstens  3 dingen “nee”. Want nee zeggen tegen iets of iemand anders is ja zeggen tegen jezelf. Het is bewust kiezen voor jezelf.

 

Tip 4: Communiceer vanuit de IK-boodschap

Jouw grenzen aangeven en zeggen wat je écht denkt en wilt, brrr,  dit klinkt een beetje akelig misschien?

Assertiviteit is een vaardigheid die JE KUNT leren. Of het nu gaat om je medewerkers of je collega’s die je te pas of te onpas storen,  je kinderen, je ouders die bepaalde verwachtingen hebben, …. je mag  soms echt nee zeggen.

Assertiviteit betekent niet dat je onrespectvol of hard moet zijn. Het is eerder de kunst om nee te zeggen op een respectvolle, stijlvolle en verbindende manier.

Je kunt op een verbindende manier iets  zeggen wat je écht denkt en wilt. Door de “niet dat, maar dit”-methode. Je kunt bv. zeggen: dit weekend lukt niet in mijn agenda, maar volgende maand ….” Biedt een alternatief!

En als je vanuit de IK-persoon communiceert in plaats van JIJ, zul je vanuit jouw eigen gevoel en behoefte spreken in plaats vanuit oordelen of verwijten aan het adres van de ander. Het gesprek zal veel positiever en opener verlopen.

Bijvoorbeeld: Ik kan mij moeilijk concentreren op mijn werk als de muziek zo luid staat, kan je die stiller zetten aub?

 

Tip 5: Durf vragen en laat je ondersteunen

Ga uit van je sterktes en zet deze in. Leer delegeren en hulp vragen op basis van deze sterktes. Wat kan je oplossen in je leven door iets uit te besteden of te delegeren waar je zelf niet zo sterk in bent of niet zoveel energie van krijgt?

Zoals: huishoudhulp, een nanny, koken, strijken, administratie, boekhouding, personal assistent, …

Zet vervolgens je beperkende overtuiging “ik moet alles alleen doen” om in een ondersteunende overtuiging “ ik mag en kan hulp vragen”. Er zijn mensen die beter zijn in het technische stuk van mijn business.

Ik mag écht  hulp vragen, daarom besteed ik dit uit. Of een nanny in huis toen de kids klein waren, een poetshulp, hulp in de tuin, …

Klara Vandenbosch quote

Mijn missie is ondernemende vrouwen inspireren en activeren naar meer drijfkracht, vitaliteit en persoonlijk leiderschap.  Ik help jou zodat jij als vrouw positief en energiek in het leven staat. Je kan een gratis inspiratiesessie rechtstreeks in mijn agenda plannen.

Ik ontmoet jou graag.

Liefs,

Klara

Klara Vandenbosch

Goesting in inspiratie?

iedere zondag een inspiratiebrief

met frisse tips en inzichten

 zorgvuldig door Klara samengesteld

 voor een boost van je mindset!

You have Successfully Subscribed!

Scroll naar top